Two-way cycling along Station Approach

Two-way cycling has now been introduced along Station Approach in Epsom. This allows cyclists to reach West Hill from the station without going most of the way round Epsom’s one-way system – or walking.
The narrow width of Station Approach and the bend in the middle were serious constraints on the design of this scheme: the carriageway had to remain wide enough to allow large vehicles to negotiate the bend. So the scheme involved widening the footway to allow shared use by pedestrians and cyclists, though the footway remains narrow around the bend. This is far from an ideal solution.
In 1990, when theĀ one-way system was introduced, the Borough Council, recognising how cyclists would be disadvantaged, voted for a one-way contra-flow cycle lane in Station Approach. The then Borough Engineer persuaded the Chairman of the Highways Committee that a contra-flow cycle lane was technically not possible because of lorries turning round the bend. TheĀ scheme was therefore not implemented and Stamford Ward cyclists in particular were disadvantaged for 24 years.
The footway has been widened to allow shared use.

The footway has been widened to allow shared use.

It is now possible to follow the link to the Surrey Cycleway.

It is now possible to follow the link to the Surrey Cycleway.